Eén kaars kan bijna een heel ziekenhuis verwarmen
Ziekenhuis Rijnstate in Elst krijgt 1200 zonnepanelen en een waterstoftank
Zonder gebruik van warmtebronnen is de temperatuur in dagziekenhuis Rijnstate Elst al bijna aangenaam. ,,Het gebouw is zo goed geïsoleerd dat één kaars bij wijze van spreken genoeg verwarming is.”
Door : BERRIE VAN HELDEN
Elst
Rijnstate is druk bezig met de nieuwbouw in Elst. voor verduurzamings- en installatieadvies heeft het ziekenhuis Robbert Karreman ingeschakeld. Hij is eigenaar van adviesbureau voor duurzame oplossingen K&R in Apeldoorn. ,,Een heel gave klus, waarbij ook de uitstoot van CO2 fors wordt verminderd. Het uitgangspunt is dat Rijnstate Elst gasloos wordt gebouwd. De vraag is: hoe krijg je een comfortabel binnenklimaat en tegelijkertijd een energieneutraal gebouw? Met andere woorden: hoe wek je je eigen energie op voor het verwarmen en het koelen van het ziekenhuis? Met deze opdracht zijn wij aan de slag gegaan.”
Allerlei duurzame oplossingen van windmolens tot warmtepompen passeerden de revue, maar bleken geen oplossing, bleken niet haalbaar of zelfs onmogelijk. ,,Wij zijn uitgekomen op zonnepanelen in combinatie met een waterstoftank. De eerste panelen worden deze maand al gelegd. Rijnstate Elst is het eerste ziekenhuis in Europa dat voor de eigen energievoorziening gebruik maakt van waterstof”, zegt Karreman. Rijnstate Elst gebruikt naar schatting 900.000 kilowattuur per jaar. Bijna twee derde wekt het straks zelfs op. Daarnaast is het dagziekenhuis ook gewoon aangesloten op het elektriciteitsnet. In totaal komen er op het terrein van Rijnstate Elst 1200 grote zonnepanelen van 1 bij 2 meter te liggen. Een deel wordt op het dak van het gebouw gelegd. Enkele honderden worden er geplaatst naast het gebouw, waar nu nog de bouwketen staan. Mocht er over vijf tot tien jaar sprake zijn van een uitbreiding, dan verhuizen de zonnepanelen naar het dak van de uitbreiding van Rijnstate Elst. Het totale aantal blijft gelijk.
Stroom voor de MRI-scan
De stroom die via de zonnepanelen wordt opgewekt wordt gebruikt voor de (led)verlichting van het gebouw, het verwarmen, ventileren en afkoelen, voor de computers en medische apparatuur: met grootgebruikers als de MRI- en CT-scan van de afdeling radiologie. ,,Als de zon veel schijnt, houden we aan het eind van de week stroom over. Omdat het op vrijdag minder druk is in de poliklinieken en omdat het ziekenhuis op zaterdag en zondag is gesloten. Dan gebruik je minder energie. Bij mooi blijven de zonnepanelen wel gewoon stroom produceren. Ook als het ziekenhuis nauwelijks elektriciteit gebruikt. Die stroom slaan wij op en kunnen we gebruiken op momenten dat de zonnepanelen weinig leveren”, zegt Karreman. Bij dat proces komt de waterstoftank die naast het gebouw staat in beeld. In deze tank wordt elektriciteit omgezet in waterstof. Bij dit proces komt geen schadelijk CO2 vrij. ,,We kunnen de waterstof later weer omzetten in stroom die we vervolgens kunnen gebruiken bij bewolkt weer. Dankzij stroom en isolatie is eén kaars bij wijze van spreken voldoende om het pand te verwarmen.”
Bron: De Gelderlander d.d. 24 januari 2023