In de ruimte boven metrostation Vijzelgracht komt een volautomatische parkeergarage die ca. 270 auto’s zelfstandig een plekje geeft. De installatie wordt de grootste in zijn soort in Nederland. De nieuwe parkeergarage komt in de bestaande lege ruimte boven het metrostation Vijzelgracht.

 

De gemeenteraad besloot begin 2018 definitief om de garage aan te leggen. Het besluit voor de bouw van de Vijzelgrachtgarage past in de ambitie van het college om de binnenstad van Amsterdam zoveel mogelijk autoluw te maken, de grachtengordel deels parkeervrij en woonstraten parkeerluw.

 

De parkeergarage Vijzelgracht wordt toegankelijk via drie lifthuizen op het ‘plein’. Hierin kunnen automobilisten hun auto parkeren. Als de bestuurder is uitgestapt en de deur dichttrekt, verdwijnt de auto automatisch ondergronds de diepte in. Het duurt maximaal zes minuten om een auto op deze manier op te bergen of weer tevoorschijn te halen.

In 2020 is hard gewerkt aan een brandveiligheidssysteem dat ook voldoet voor geparkeerde elektrische auto’s. Inmiddels is een systeem bedacht dat elektrisch laden in de stalling mogelijk maakt.

 

In opdracht van Kodos hebben wij de Gemeente Amsterdam mogen ondersteunen. Wij hebben zowel een second opinion op het installatie-ontwerp uitgevoerd als het kostenmanagement mogen verzorgen.

De Vijzelgrachtgarage is in de tweede helft van 2022 klaar. Wij zijn erg benieuwd naar het eindresultaat en kunnen niet wachten om dit innovatieve parkeersysteem te ervaren.

About the project

Beeld en ontwerp: Angie Abbink X Co architectures

Ontwikkeling en realisatie grootste volautomatische parkeergarage in Amsterdam.

Voorlopig Ontwerp installaties / Kostenmanagement