Sinds 1 januari 2023 is het officieel. Onder de naam Dicoon slaan CWZ, Rijnstate en ZGV de handen ineen. Samen staan ze sterker en bieden ze betekenisvolle diagnostiek aan alle inwoners van de regio. Vanuit Elst, waar wordt gebouwd aan een nieuw laboratorium.

K & R is vanaf het begin betrokken als adviseur op het gebied van verduurzaming, gebouwinstallaties en bouwkosten. Daarnaast is VR ingezet om de gebruikersgroepen mee te nemen in het proces van ontwerp en inrichting en hebben we een video gemaakt van hoe Dicoon eruit gaat komen te zien, waarvan tevens beelden zijn gebruikt op de bouwborden ter informatie van de toekomstige situatie. Mocht je meer willen weten over deze nieuwe vorm van communicatie, neem gerust contact met ons op.

Voor meer informatie over de toepassing van VR en de video over hoe Icoon eruit gaat komen te zien, zie hieronder.

K & R is vanaf het begin betrokken als adviseur op het gebied van duurzaamheid, gebouwinstallaties en bouwkosten. Daarnaast is VR ingezet om de gebruikersgroepen mee te nemen in het proces van ontwerp en inrichting, oftewel VR Experience & VR Design.

 

Inzet VR-technieken
Verschillende gebruikersgroepen van het laboratorium hebben hun nieuwe werkomgeving virtueel getest in het VR center van K & R. Op de treadmill (lopende band) konden de verschillende gebruikers door het gebouw lopen en zelf ervaren hoe het nu echt is. Via beeldschermen volgden de overige deelnemers hun collega, zodat zij ook hun nieuwe omgeving goed konden beoordelen.

 

Al lopende door het toekomstige gebouw zijn enthousiaste discussies gevoerd en aanpassingen doorgevoerd in het ontwerp. Het gaat daarbij om vragen zoals: Is er voldoende daglicht? Zijn de deuren op de juiste plaats gezet? Wat is de draairichting van de deur? Is de gang wel breed genoeg? Zijn de ruimtes wel logisch ingedeeld? En hoe zit het nu echt met de zichtlijnen?

 

Door een goede samenwerking tussen architect GAF, team Dicoon, de verschillende gebruikersgroepen en het K & R team hebben we met gebruik van VR  beslissingen kunnen nemen. Het gebouw is voor haar toekomstige gebruikers echt gaan leven waarbij iedereen het gevoel heeft gekregen dat we een mooi resultaat gaan bereiken.

 

 

Duurzaamheid & gebouwinstallaties
Er wordt een gasloos gebouw gerealiseerd. De installaties in het gebouw zullen dus gebaseerd zijn op het all-electric-principe, waarbij energiezuinige varianten worden gekozen. Van de diverse varianten is het binnenklimaat gesimuleerd.

 

Door het gebouw vervolgens ‘slim’ in te richten en smart building-technieken toe te passen kan vervolgens de energiebehoefte nog verder worden gereduceerd tot het minimaal noodzakelijke. De energie die dan nog benodigd is, zal vervolgens zo veel mogelijk lokaal worden opgewekt door elektrische energie met PV-panelen op te wekken. Er is veel aandacht besteed aan redundantie in het ontwerptraject.

De bouw

De bouw van Dicoon gaat hard. De buitenzijde is zo goed als klaar. De gevels zijn opgemetseld en zelfs al voorzien van beplating. Binnenkort breekt daarom de afbouwfase aan. Dan wordt de technische installatie geplaatst en worden de laatste muren en plafonds opgebouwd. De contouren van de kantoren en entree zijn dan ook een stuk duidelijker.

Medische Microbiologie verhuist in 2024 als eerste naar het nieuwe laboratorium. De afdelingen Klinische Chemie en Klinische Farmacie zullen daarna in fases volgen. De spoeddiagnostiek (cito) blijft uiteraard achter in de ziekenhuizen. Ook de prikposten blijven voorlopig op dezelfde plek. Voor meer informatie zie https://dicoon.nl/

Refurbished meubilair
Alle meubels in de overlegruimtes, kantoren en ontmoetingsplekken zijn refurbished of upcycled. Al deze meubels hebben dus een tweede leven gekregen. Ze zijn bijvoorbeeld opnieuw gestoffeerd, opgeknapt of dusdanig aangepast dat ze een compleet nieuwe functie hebben gekregen.

About the project

Ontwikkeling en realisatie Centrum voor Integrale Diagnostiek in Elst.

Programma van Eisen / Voorlopig Ontwerp / Kostenmanagement