Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, Ziekenhuis Gelderse Vallei en Rijnstate hebben het voornemen om samen Dicoon te ontwikkelen. Deze gezamenlijke laboratoriumontwikkeling zal nabij de nieuw te bouwen ziekenhuisvoorziening van Rijnstate in Elst gerealiseerd worden.

Dicoon zal bestaan uit de volgende functies:

  • – BSL1-2 laboratorium bacteriologie;
  • – BSL3 laboratorium bacteriologie;
  • – Immunologie;
  • – Kantoor;
  • – Moleculair;
  • – Ontvangst monsters, kantoren en laboratorium;
  • – Bespreekruimtes

K & R is vanaf het begin betrokken als adviseur op het gebied van duurzaamheid, gebouwinstallaties en bouwkosten. Daarnaast is VR ingezet om de gebruikersgroepen mee te nemen in het proces van ontwerp en inrichting, oftewel VR Experience & VR Design.

K & R is vanaf het begin betrokken als adviseur op het gebied van duurzaamheid, gebouwinstallaties en bouwkosten. Daarnaast is VR ingezet om de gebruikersgroepen mee te nemen in het proces van ontwerp en inrichting, oftewel VR Experience & VR Design.

 

Inzet VR-technieken
Verschillende gebruikersgroepen van het laboratorium hebben hun nieuwe werkomgeving virtueel getest in het VR center van K & R. Op de treadmill (lopende band) konden de verschillende gebruikers door het gebouw lopen en zelf ervaren hoe het nu echt is. Via beeldschermen volgden de overige deelnemers hun collega, zodat zij ook hun nieuwe omgeving goed konden beoordelen.

 

Al lopende door het toekomstige gebouw zijn enthousiaste discussies gevoerd en aanpassingen doorgevoerd in het ontwerp. Het gaat daarbij om vragen zoals: Is er voldoende daglicht? Zijn de deuren op de juiste plaats gezet? Wat is de draairichting van de deur? Is de gang wel breed genoeg? Zijn de ruimtes wel logisch ingedeeld? En hoe zit het nu echt met de zichtlijnen?

 

Door een goede samenwerking tussen architect GAF, team Dicoon, de verschillende gebruikersgroepen en het K & R team hebben we met gebruik van VR  beslissingen kunnen nemen. Het gebouw is voor haar toekomstige gebruikers echt gaan leven waarbij iedereen het gevoel heeft gekregen dat we een mooi resultaat gaan bereiken.

 

 

Duurzaamheid & gebouwinstallaties
Er wordt een gasloos gebouw gerealiseerd. De installaties in het gebouw zullen dus gebaseerd zijn op het all-electric-principe, waarbij energiezuinige varianten worden gekozen. Van de diverse varianten is het binnenklimaat gesimuleerd.

 

Door het gebouw vervolgens ‘slim’ in te richten en smart building-technieken toe te passen kan vervolgens de energiebehoefte nog verder worden gereduceerd tot het minimaal noodzakelijke. De energie die dan nog benodigd is, zal vervolgens zo veel mogelijk lokaal worden opgewekt door elektrische energie met PV-panelen op te wekken. Er is veel aandacht besteed aan redundantie in het ontwerptraject.

Binnenkort meer informatie.

About the project

Ontwikkeling en realisatie Centrum voor Integrale Diagnostiek in Elst.

Programma van Eisen / Voorlopig Ontwerp / Kostenmanagement