De volgende stap in verduurzaming.

Het is 24 Mei 2023, de tweede dag van de Renovatie en Transformatie beurs. Vanuit mijn rol als projectleider bij K&R was dit event een uitgelezen kans om eens te kijken welke ontwikkelingen er zijn in de wereld van renovatie en verduurzaming. Het was gaaf om te zien welke innovaties er zijn bedacht om duurzamer te zijn met beter en minder materiaal.

Wat er uitsprong was het mini event genaamd ‘Biobased Renoveren voor corporaties’. In relatie tot het werk van K&R en de uitdaging om het vastgoed van woningcorporaties te verduurzamen werd er erg uitgekeken naar dit mini event.

Biobased renoveren houdt in dat er wordt gerenoveerd door middel van bouwmaterialen die zijn gemaakt van dierlijk materiaal of van schimmels, planten, bacteriën die ecologisch verantwoord geteeld, geoogst, gebruikt en hergebruikt worden. Met als onder andere de voorwaarde dat het materiaal afkomstig is van een regeneratieve teelt en later hergebruikt kan worden als grondstof in een nieuw bouwmateriaal of in de natuur. Het grote voordeel hierbij is dat er aanzienlijke hoeveelheden CO2 worden opgenomen tijdens het groeiproces wat vervolgens opgeslagen is in het materiaal, hiermee wordt de CO2 uitstoot teruggedrongen in tegenstelling tot het gebruik van traditionele bouwmaterialen die CO2 uitstoten tijdens het productieproces.

Een van de grote uitdagingen in Biobased renoveren is zorgen voor een evenredige groei in vraag en aanbod. Dit houdt in dat er voldoende boeren moeten zijn om de juiste gewassen te verbouwen maar ook voldoende afname om te zorgen dat het voor de traditionele boeren interessant word om over te gaan van veeteelt naar het verbouwen van gewassen. Dit is waar Building Balance zich onmisbaar maakt. Building Balance is zich bewust van wat er nodig is om deze ketens op te starten. Samen met woningcorporaties en boeren die bij elkaar in regio zitten zijn ze hard aan het werk om deze ketens op te zetten. Woningcorporaties beschikken over veel woningen en samen met het sociale karakter hebben zij een unieke positie om aanjager te kunnen zijn van het Biobased renoveren en een voorbeeld voor de rest van Nederland.

Het verhaal heeft K&R geïnspireerd om onze opdrachtgevers te stimuleren dan wel bewust te maken van de mogelijkheden die er al zijn met betrekking tot Biobased renoveren of juist aanjager te worden van deze manier van verduurzamen in de regio.

Zoals Building Balance zegt, van land naar pand. Wat is jouw rol in de klimaatuitdaging?

Nieuws verduurzaming vastgoed