In deze blog serie leggen we het vergrootglas op geniale, maar doorgaans voor het grote publiek onbekende, verduurzamingsprojecten. Deze projecten verdienen extra aandacht door de genialiteit van haar projecten.
Deze week in de schijnwerpers: Justdiggit

Justdiggit

Justdiggit is in 2009 opgericht door Peter Westerveld en Dennis Karpers met een duidelijk doel, om aangetaste landschappen in Afrika te herstellen, te vergroenen en biodiversiteit te vergroten. Hiermee dragen zij bij aan het tegengaan van de wereldwijde temperatuurstijging zodat deze onder de 2 graden blijft de komende 10 jaar. Dit klinkt natuurlijk enorm goed en sluit precies aan bij de beweging om de klimaatverandering daadwerkelijk aan te pakken.

Maar wat onderscheidt Justdiggit qua methodiek van bijvoorbeeld zonnepaneelprojecten en het opwekken en gebruiken van duurzame energie?

Je kan je goed voorstellen dat grote delen van Afrika droog zijn, op dit moment is zelfs twee-derde van het Afrikaanse land gedegradeerd, hierdoor heeft vegetatie weinig kans. Opwarming van de aarde zorgt in deze gebieden voor een opeenvolging van lange periodes droogte en extreme hitte, groen heeft geen kans door de extreme weeromstandigheden. Justdiggit gebruikt vergroening als verkoeling om de wereldwijde temperatuurstijging tegen te gaan. Het koeleffect wat optreed door groen wordt veroorzaakt door schaduw en de verdamping van water. Echter als er geen schaduw is en water vrijwel direct verdampt, dan heeft vegetatie geen kans om te groeien.

Justdiggit komt met een aantal eigenlijk simpele maar geniale maatregelen om te zorgen dat het water minder snel wegstroomt, waardoor vegetatie ontstaat met als gevolg schaduw. Ze maken gebruik van Water Bunds, steenlijnen, graszaadbanken en graasmanagement. We laten een aantal voorbeelden zien van Water Bunds en Steenlijnen en dan aan jullie de uitdaging om niet enthousiast te worden!

Water Bunds

Water bunds zijn halvemaanvormige gaten waarmee de harde bovenlaag van de bodem open wordt gebroken. Het regenwater dat naar beneden stroomt, wordt geremd en opgevangen. Het gevolg hiervan is een herstel van de waterbalans en herstel van de vegetatie. Wanneer vegetatie zich herstelt is er op die plek ook meer schaduw en stroomt het water minder snel weg, deze combinatie zorgt voor verkoeling. De bunds zijn 2,5 meter lang en 5 meter breed. Je kan zeggen wat je wilt over klimaatverandering, maar zoals je op de afbeelding hieronder kan zien is dit ten voordele van alles en iedereen!

En als je hier nog niet door was overtuigd zie deze satellietafbeelding waarbij in 2 jaar een wereld van verschil is behaald en dit vergroeningsproces alleen maar doorzet.

Bunds-_-before-after-2

Steenlijnen

Naast water bunds komt Justdiggit ook met steenlijnen om regenwater op te vangen en bodemerosie te voorkomen. Door de stenen breekt de kracht van het stromende water waardoor het beter infiltreert in de bodem. Dit zorgt ook opnieuw voor de mogelijkheid voor vegetatie om zich te herstellen, daarna zal er schaduw ontstaan met als gevolg verkoeling. Waardoor er ook meer vegetatie ontstaat met als uiteindelijke resultaat algehele verkoeling.

Simpele maar zeer effectieve maatregelen.

steenlijnen

Je eigen Bund

Wat Justdiggit ook heel goed doet is jou als donateur betrekken bij waar je aan bij draagt. Je kan dus je eigen bund doneren, startend vanaf 3 bunds waarbij jij wordt gekoppeld aan je eigen bund die gegraven is.
Het wordt zelfs nog beter, jouw bijdrage komt direct bij de Afrikaanse boer terecht die de bunds graaft. Hiermee stimuleer je gelijk de lokale economie en het vergroenen van de Afrikaanse droogte.

Ik heb mijn eerse bunds al gekocht, draag nu bij met je eigen water bund!

Ik heb mijn eerste bunds al gekocht,

Nieuws Save Our Planet