Kunnen we duurzaam op vakantie gaan?

Aangezien veel bestemmingen vooral populair zijn om hun mooie omgeving of de lokale cultuur, is dit een belangrijke vraag. Immers, als een bestemming zijn waarde verliest door massatoerisme en vervuiling, zul je uiteindelijk als toerist ook liever een alternatief kiezen. Veel voorkomende problemen in de toerismesector zijn massa’s toeristen, afval in zee en het vele vliegverkeer. De keerzijde van het toerisme moge duidelijk zijn.

Massatoerisme

Iedereen kent wel de plaatjes van een vol Amsterdam, Venetië of Barcelona. Deze steden hebben zo’n grote aantrekkingskracht dat er miljoenen mensen op af komen. Maar niet alleen zijn de bewoners zelf niet blij met de vele toeristen, ook ben je zelf als toerist snel geïrriteerd door je collega-toerist. Ondanks dat de vervuiling in steden natuurlijk geen pretje is, komt hetzelfde ook op populaire natuurbestemmingen voor. Er zijn bestemmingen die door films en series zo bekend zijn geworden, dat hordes toeristen deze plekken graag willen zien, en zich daarbij niet altijd aan de geldende regels in natuurgebieden houden, en de lokale bewoners behoorlijk in de weg zitten.

Afval en vervuiling

Al dat reizen zorgt ook voor veel afval. Aangezien een toerist een gast is op de bestemming en zich anoniem en vrij voelt, voelt deze zich niet altijd verantwoordelijk voor het netjes achterlaten van de plek. Ook gebruik je over het algemeen meer wegwerpproducten zoals verpakkingsmateriaal voor eten onderweg en waterflesjes. Ook het verblijf in een hotel gaat vaak gepaard met afval en onnodig vaak wassen van handdoeken.

Transport

Als laatste heeft de transport naar de bestemming natuurlijk ook een impact op het milieu. Wanneer je op vakantie gaat denk je misschien allereerst aan de bestemming, en geeft de transport ernaartoe niet de doorslaggevende keuze voor een bestemming. Maar of je voor de trein, de auto of het vliegtuig kiest kan wel degelijk invloed hebben op je vakantieplannen. Want wil je buiten Europa op vakantie, is het vliegtuig bijna onvermijdelijk. Echter zijn er binnen Europa veel bestemmingen prima te bereiken met de trein. Met de Thalys ben je in no-time in Parijs, en ook Berlijn, Brussel, Wenen en zelfs Londen zijn tegenwoordig goed te bereizen met de trein. Het is een vergelijkbare relaxte reis als met het vliegtuig aangezien je niet zelf geconcentreerd achter het stuur hoeft te zitten. Volgens mij zouden we al een grote stap richting duurzaam toerisme zetten, als we over korte afstanden niet meer vliegen.

Travel,Plan,,Trip,Vacation,,Tourism,Mockup,-,Outfit,Of,Traveler
Scenic,Road,Among,Green,Hills,In,New,Zealand.

Bescherm het milieu

Maar moeten we dan helemaal niet meer op vakantie gaan? Ondanks dat deze problemen veelvoorkomend zijn, zullen we vanuit onze nieuwsgierigheid naar nieuwe plekken en wens om onze routine te doorbreken toch blijven reizen. En er zijn zeker mogelijkheden voor het toerisme om de negatieve impact te minimaliseren. Toerisme is namelijk ook een sector die voor uitwisseling van culturen zorgt, voor ontspanning en rust, voor avontuur en plezier, en zelfs economisch heel belangrijk is voor veel bestemmingen. Maar hoe kan toerisme dan bijdragen aan de bescherming van het milieu?

Verminder de impact

De impact verminderen van toerisme kan op heel veel verschillende manieren. Je kan natuurlijk voor bestemmingen kiezen die minder populair zijn, je kunt met de trein reizen en zoveel mogelijk bij een lokale bewoner op de bank slapen bij wijze van spreken. Maar je kunt ook voor een vakantie kiezen die precies zo vormgegeven wordt, dat er gelet wordt op milieu aspecten en duurzaamheid. Een vorm van toerisme die rekening houdt met verantwoordelijk reizen met betrekking tot het milieu is ecotoerisme.

Ecotoerisme focust zich naast verantwoordelijk reizen, ook op het minimaliseren van negatieve impacts en zelfs het bijdragen aan de bescherming van de natuur. Dit is vooral mogelijk door de inkomsten die toerisme opbrengt. Daarnaast wordt in ecotoerisme het welzijn van de lokale bevolking betrokken, en speelt educatie vaak een rol.
Wanneer toerisme op zo’n manier ingericht wordt, dat het rekening houdt met de mensen die op de bestemming wonen, met de natuurlijke omgeving én met de ervaring van de toerist, hebben we het volgens mij over een duurzame reis. Als je kijkt naar plekken waar dit niet het geval is, heeft de behoefte van de toerist vaak de overhand, en worden de lokale bevolking en de natuur op de tweede plek gezet.

Aangezien toerisme een belangrijke generator van inkomsten is, kan er met het juiste management en initiatieven zoals ecotoerisme ook voor ondersteuning van natuurbescherming gezorgd worden. Een bekend voorbeeld is Costa Rica, waar er een maximum aantal bezoekers in natuurreservaten is ingesteld, en er een programma voor duurzaamheid in de hotelbranche is opgezet zodat deze gekeurd worden naar hoe milieuvriendelijk ze zijn.

Alleen maar mooi als je van je vakantie kunt genieten, en tegelijkertijd geen negatieve impact achterlaat, toch?

Kortom; we zullen ongetwijfeld verschillende soorten bestemmingen opzoeken. De uitdaging is om bij elke reis de duurzaamheid van de bestemming te vergroten, zodat deze behouden blijven. Anders verliezen we de mooie bestemmingen waar we vaak weken of maanden naar uit kijken om ze te kunnen bezoeken. We hoeven niet minder te reizen, maar wel anders.

Map,In,Backpack,,mobile,Phone,With,Earphone,And,Hat,At

Nieuws Save Our Planet