Eind november was ik bij een beach clean up in Wijk aan Zee.

Deze was georganiseerd door Sea Going Green om met een groep mensen het strand schoon te maken – althans dat dacht ik.
Wat mij tijdens deze zaterdagochtend duidelijk werd, is dat beach clean ups niet het middel zijn om het strand schoon te krijgen. Ondanks dat wij met onze groep in drie kwartier 37,5 kg aan afval verzameld hebben op een strand dat op het eerste gezicht redelijk schoon leek, werd mij duidelijk dat het vooral gaat om het zichtbaar maken van het probleem. De zee zal namelijk snel weer nieuw afval aanspoelen, en bezoekers aan het strand afval achter laten.

We begonnen de dag met een yoga sessie, die goed paste bij de groep van aanwezigen. Je kon merken dat hier ‘no-nonsense’ mensen aanwezig waren, die met plezier en eenzelfde missie op de zaterdagochtend hier aan mee wilden doen. Vervolgens was het tijd om aan de slag te gaan. Het lopen over een strand met een prikker en een tas en daarbij het afval dat je tegenkomt opruimen, voelde als een soort schat zoeken, maar dan omgekeerd. Het was een korte speurtocht en was verrassend leuk ondanks de wind en kou.

Group,Of,People,Practicing,Yoga,On,The,Seaside,During,The
Volunteer,Man,Collecting,Trash,On,The,Beach.,Ecology,Concept

Uiteindelijk is een beach clean up een geweldige manier om een groep met mensen samen te brengen die graag een impact maken. Alhoewel zij in zekere zin al op de hoogte zijn van het probleem, gaven de workshops van de twee organisaties, Sea Going Green en het Plastic Peuken Collectief een glimpse van hun uitgebreide kennis van de complexiteit van het probleem en hun missie om bij te dragen aan betere praktijken.

Zo is Sea Going Green een duurzaam toerisme adviesbureau, dat zowel met de privé sector als de publieke sector samenwerkt, en zich vooral richt op het maritieme toerisme dat rond of in de zee plaats vindt. Zij werken aan verschillende projecten om de duurzaamheid in de toerisme sector te vergroten, door bijvoorbeeld het opstellen van lange termijn strategieën, het doen van CO2 calculaties en te begeleiden in certificering van bestemmingen.

Het Plastic Peuken Collectief is sinds een aantal jaar actief bezig met zowel het verzamelen van sigaretfilters op straat, zoals in Amsterdam, maar legt vooral de focus op het vergroten van het bewustzijn en het druk uitoefenen op beleid. Sigaretfilters bevatten plastic en zijn zeer schadelijk voor het milieu. De microplastics komen veelal in zee terecht, en een enkele peuk kan wel 7 liter water vervuilen. Naar schattingen worden tweederde van de peuken wereldwijd in het milieu gedumpt. Het beleid veranderen door filters te verbieden (gezien deze wetenschappelijk gezien geen gezondheidsvoordelen met zich meebrengen), en de producent te laten opdraaien voor de bijkomende schoonmaakkosten zijn twee actiepunten waar zij zich voor inzetten. En natuurlijk zijn wij tijdens onze schoonmaak ronde ook talloze peuken tegengekomen op het strand….

Keep,Our,Beach,Clean

Nieuws Save Our Planet