De ouderenzorg loopt binnenkort volledig vast.
‘Let een beetje op elkaar. Ik reken op u.’
Wat is de situatie?
De ouderenzorg in Nederland staat voor een reeks uitdagingen die de komende jaren steeds belangrijker zullen worden. Met een vergrijzende bevolking, personeelstekorten en toenemende eenzaamheid onder ouderen, is het essentieel dat we oplossingen vinden om de kwaliteit van de ouderenzorg te waarborgen. Het is ongemakkelijk om te zeggen, maar het verkrijgen van zorg zal binnen afzienbare tijd geen vanzelfsprekendheid meer zijn. De ouderenzorg zoals wij die gewend zijn, is in de nabije toekomst simpelweg niet meer uitvoerbaar. In deze blog verkennen we de toekomst van de ouderenzorg in Nederland en welke oplossingsrichtingen er zijn.
Breng de zorg weer terug naar de gemeenschap.
De vergrijzing en de personeelstekorten zorgen ervoor dat de ‘formele’ ouderenzorg in de nabije toekomst beperkt zijn tot medische zorg, veiligheid, eten en drinken. Verpleeg- en verzorgingshuizen zullen het karakter van een verlengd hospice krijgen, waarbij de verblijfsduur in weken of maanden in plaats van jaren geteld zal worden. Dat betekent langer, zelfstandig thuis wonen hetgeen in de bestaande woningvoorraad niet overal op een goede en veilige manier kan. Dat is een probleem dat op woningcorporaties en zorginstellingen afkomt. De inzet van (medische) technologie is daarbij noodzakelijk, maar gaat het probleem niet oplossen.
We zullen de zorg dan ook weer terug naar de gemeenschap moeten brengen en weer voor elkaar moeten gaan zorgen. Dit zoals dat jaren geleden veel meer gebruikelijk was. Of zoals Mark Rutte bij zijn afscheid zei ‘Let een beetje op elkaar. Ik reken op u.’ Werken aan een zorgzame samenleving vraagt echter om woonzorgconcepten die dat faciliteren en ondersteunen. De mantelzorg, ofwel ‘informele’ zorg vanuit naasten en vanuit de directe omgeving is daarmee een belangrijk deel van de oplossing en zal dan ook moeten toenemen. Dat klinkt eenvoudig, maar deze maatschappelijke verandering zal een behoorlijke impact hebben.
Informele zorg faciliteren, en de druk op de formele zorg verminderen, kan o.a. met passende huisvesting. Gecombineerd met de grote knelpunten in de woningmarkt vraagt dit om maatregelen.
De kansen binnen bestaand vastgoed.
Belangrijk bij de ontwikkeling van de nieuwe woonzorgconcepten is het faciliteren van ‘community-building’. Diversiteit in doelgroepen, generaties en ontmoetingsgericht ontwikkelen zijn daarbij sleutelwoorden. Bij de inrichting van wijken, tuinen en gebouwen moet ontmoetingsgerichtheid dan ook de nieuwe norm worden. Denken op wijknivo zorgt daarbij voor de menselijke schaal.
Herontwikkeling van bestaand, verouderd zorgvastgoed en een wijkgerichte benadering bieden ook kansen om meer voordeuren te creëren binnen de bestaande gebouwenvoorraad en te werken aan een toekomstgerichte, duurzame en veilige omgeving om de zorgzame samenleving te faciliteren. Dit vraagt een nauwe samenwerking tussen gemeente, woningcorporaties, zorgkantoor en zorgaanbieders. Uitgangspunt bij de ontwikkeling van de nieuwe woonzorgconcepten is dat de huisvestingsvergoeding binnen de zorgbekostiging naar nul afgebouwd zal worden.
Wij zouden graag in contact komen met gemeentes, woningcorporaties of zorginstellingen en jullie helpen om de regierol in te vullen.
Samen werken we aan een betere leefomgeving!