De gemeente Capelle aan den IJssel wil het met leegstand kampende bedrijventerrein Rivium in het komend decennium transformeren tot een hippe wijk met ongeveer 5.000 woningen, verschillende werkfuncties, winkels en horeca. De nieuwe wijk zal de komende tien jaar zijn beslag moeten gaan krijgen.

 

Woontoren De Caap gaat als ‘landmark’ voor de wijk fungeren: een duurzaam, levendig en groots gebouw dat de voorwaarden creëert voor een bruisende woonwijk. Met zo’n kleine 200.000 m2 bebouwing, 1.700 woningen, woontorens tot 150 meter hoog, een parkeergarage, veel voorzieningen en 10.000 m2 commerciële ruimte is De Caap hét landmark van de gebiedsontwikkeling op Rivium, Capelle aan den IJssel.

 

K & R is gevraagd om in het ontwerpteam, samen met architectenburo De Zwarte Hond, haar bijdrage te leveren op het gebied van energievoorziening, installatieconcepten en duurzaamheid.

Gebouwsimulatie

K & R werkt met de inzet van state-of-the-art technologieën mee aan de ontwikkeling van de Caap.

Onze rol bestaat uit het in BIM ontwerpen van de technische installaties voor dit hoogbouwproject. Wij zetten onze Human Habitat Creator in voor onder andere simulaties van het binnenklimaat, de energiebehoefte van het gebouw en de opbrengst van de zonnepanelen.

 

Simulatie opbrengst zonnepanelen

De opbrengst van bijzonder geplaatste zonnepanelen simuleren wij voor onze opdrachtgevers met behulp van zonnegegevens van de locatie en de daadwerkelijke opstelling. Hierdoor wordt eventuele beschaduwing van de panelen nauwkeurig meegerekend en kunnen diverse ontwerpvarianten vergeleken worden met elkaar. Zelfs het effect van bomen door de seizoenen heen (inclusief bladverlies) kan gesimuleerd worden.

Duurzaamheid

Het ontwerp van de installaties voor het gebouw en het zwembad is vanzelfsprekend aardgasloos. Het gebouw is energiezuinig, heeft state-of-the-art installaties zoals bijvoorbeeld CO2-gestuurde ventilatie in de appartementen. Het gebouw voldoet aan de BENG-eisen. Er zijn diverse scenario’s ontwikkeld om aan deze eisen te voldoen.

 

Duurzaamheid gaat bij deze ontwikkeling verder dan alleen het gebouw. Er is aandacht voor duurzame mobiliteit. De nadruk ligt op vervoersmiddelen als de fiets en de zelfrijdende elektrische vervoersmiddelen. Fietsgebruik wordt gestimuleerd. Zo ontstaat nieuwe mobiliteit. De auto parkeren gebeurt ondergronds in een parkeergarage. De parkeergarage is in de toekomst, als het autogebruik is afgenomen, om te bouwen naar andere functies.

 

Hoogbouw

De Caap is een zogenaamd ‘hoogbouwproject’. Dit heeft de nodige consequenties voor de gebouwinstallaties. Zo is er op het gebied van brandbeveiliging een sprinklerinstallaties benodigd.

 

Typical appartement (BIM)

Wanneer De Caap precies wordt gerealiseerd, is nog niet bekend.

About the project

Ontwikkeling landmark woontoren ‘De Caap’ in Capelle aan den IJssel.

Programma van Eisen / Voorlopig Ontwerp / Kostenmanagement

De gemeente Capelle aan den IJssel wil het met leegstand kampende bedrijventerrein Rivium in het komend decennium transformeren tot een hippe wijk met ongeveer 5.000 woningen, verschillende werkfuncties, winkels en horeca. De nieuwe wijk zal de komende tien jaar zijn beslag moeten gaan krijgen.