Dynamische comfortberekeningen met BIM

Al eerder spraken we over de kracht van BIM om gebouwen en installaties in de conceptuele ontwerpfase energetisch te simuleren. Deze simulaties geven een duidelijk beeld van de gebouwprestaties op het gebied van duurzaamheid, energie en comfort.

Door ook het uitvoeren van temperatuuroverschrijdingsberekeningen te koppelen aan BIM, kan op een snelle manier bepaald worden wat de mogelijkheden zijn om de temperatuur binnen diverse gebouwen beheersbaar te houden en te laten voldoen aan de gestelde comforteisen. Dit kan zowel met een globaal uitgewerkte visualisatie als met een volledig gemodelleerd BIM-model. Hierbij worden de locatie-specifieke omstandigheden, zoals de oriƫntatie van het gebouw en het klimaat, gesimuleerd om een zo realistisch mogelijke uitkomst te genereren.

Het uitvoeren van TO-berekeningen in een vroeg stadium van een project resulteert in een goede integratie van de architectuur en gebouwgebonden installaties omdat al in het beginstadium de meest ideale situatie gesimuleerd wordt. Eenvoudig kunnen parameters als hoeveelheid/ type beglazing, de zonwering e.d. gewijzigd worden en kan daarvan het effect gemeten worden. Het simuleren van de mogelijkheden draagt bij aan het maken van de juiste keuzes op het gebied van duurzaamheid, energie en comfort.

Vanzelfsprekend koppelen we de diverse opties aan de bij ons beschikbare kostenexpertise. Met behulp van deze aanpak kunnen de aspecten geld, comfort, energie en duurzaamheid in de vroege projectfases op een innovatieve en integrale wijze beschouwd worden.


Terug naar het overzicht Terug naar het overzicht
Geplaatst op 5 juli 2018 in Actueel, Publicaties